Inleiding
In 2016 is de aanpak duurzaamheid Aalsmeer vastgesteld. Deze aanpak richt zich op het integreren van duurzaamheid in al het gemeentelijk beleid en handelen. Hierdoor moeten op termijn alle keuzes en financiële consequenties op gebied van duurzaamheid per beleidsveld zichtbaar worden. Deze integrale duurzaamheidsaanpak focust op drie duurzaamheidsthema’s: Inclusieve Stad, Circulaire Economie 2040 en Fossiel Onafhankelijk Aalsmeer 2040. De belangrijkste ontwikkelingen binnen deze thema’s in 2020 worden hieronder beschreven. In het Sociaal Domein (Programma 1 Sociaal Domein) wordt integraal uitwerking gegeven het principe dat iedereen zo goed mogelijk kan mee doen ongeacht verschillen en of beperkingen. Het onderwerp klimaatadaptatie wordt beschreven in Programma 4 Openbare ruimte.
Fossiel Onafhankelijk
Gemeente Aalsmeer wil dat alle energie die in 2040 in Aalsmeer wordt gebruikt afkomstig is van duurzame bronnen. En mede vanwege de voorbeeldfunctie moet de gemeentelijke organisatie en dienstverlening al in 2030 volledig zijn overgestapt op duurzame energiebronnen.
Plan van aanpak 2019 – 2021 Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk
N.a.v. de motie Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040 is in mei 2019 het ‘Plan van aanpak Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040’ vastgesteld. Dit plan geeft uitwerking aan opgaven vanuit het Klimaatakkoord en focust zich op verduurzaming van de gebouwde omgeving tot 2022. De belangrijkste opgaven uit het klimaatakkoord tot 2022 zijn de Regionale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte. Het plan van aanpak richt zich ook op het werken aan benodigde kaders voor een fossiel onafhankelijke gemeente, en het versterken van de energieloketfunctie en inwoner-communicatie.
Voor het versterken van de Energieloketfunctie en inwoner communicatie is in 2019 is subsidie aangevraagd bij de Rijksoverheid, de zogenaamde Reductie Regeling Energiegebruik. Deze middelen (164.000,-) zijn ingezet voor de ondersteuningsaanpak particulierwoningbezit in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Er zijn 2 groepsaankopen uitgevoerd (zonnepanelen en isolatie) en Buurtacties Energiezuinig Wonen (Stommeer, Hornmeer, Kudelstaart, Oosteinde) om inwoners inzicht te geven in de mogelijkheden om de woningen voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. Ook zijn cadeaubonnen verstrekt aan particuliere woningeigenaren t.w.v. € 44,- voor de aanschaf van kleine energiemaatregelen zoals radiatorfolie, LED-lampen, etc.
In 2020 zijn de Kaders Zonne-energie Aalsmeer vastgesteld. Via een zonne-trap met vier treden wordt duidelijk op welke manieren en onder welke voorwaarden de (grootschalige) opwek van zonne-energie in Aalsmeer mogelijk en wenselijk is.
In 2019 is een nulmeting uitgevoerd die o.a. als basis diende voor het Plan van aanpak en als basis dient voor de monitoring van het energiebeleid. In 2020 is gestart met de ontwikkeling van een Energie Transitie Monitor, die in het tweede kwartaal van 2021 wordt opgeleverd.
In 2020 is de concept Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid (concept RES NHZ) vastgesteld en is gewerkt aan de voorbereiding van de RES NHZ 1.0, die naar verwachting in de zomer van 2021 ter besluitvorming wordt aangeboden. Ook is in kader van de RES NHZ 1.0 gewerkt aan de Regionale Structuur Warmte (RSW) die zich richt op bovenlokale warmtebronnen.
Op basis van de evaluatie Duurzaamheidsfonds is een vervolg aanpak voorbereid; ‘Servicepunt Energieadvies’ voor organisaties en (inwoner)collectieven. De nieuwe werkwijze van het Duurzaamheidsfonds richt op onder andere VVE’s, bewoners initiatieven en maatschappelijke organisaties door het laagdrempeliger beschikbaar stellen van energieadvies en zo gebouweigenaren inzicht te geven in de mogelijkheden van het verduurzamen van hun gebouw(en). Vanuit het servicepunt wordt een stimuleringsaanpak voor het opwekken van (zonne)energie uitgevoerd in samenhang met Kaders Zonne-energie Aalsmeer en RES NHZ. De aanpak gaat afhankelijk van besluitvorming (college) naar verwachting in maart 2021 van start.
Ook is het proces gestart om te komen tot een Transitievisie Warmte (Warmtevisie Aalsmeer) die uiterlijk 2021 gereed moet zijn, zoals vastgelegd in het Nationale Klimaatakkoord.
In kader van de Klimaatakkoord-tafel Landbouw en landgebruik is in samenwerking met Greenport Aalsmeer gestart met het opstellen van een gebiedsvisies energie voor kernglastuinbouwgebied ‘Kudelstaart-De Kwakel’. Dit betreft geen visie die zelfstandig door colleges en raden wordt vastgesteld. Wel dient het document als basis voor de manier waarop de verduurzaming van de glastuinbouw wordt verankerd in reguliere visiedocumenten zoals de RES en Omgevingsvisies.
Maatschappelijk Vastgoed
Vanuit de voorbeeldfunctie van de gemeente is het verduurzamingsplan gemaakt voor gebouwen die in eigendom zijn van gemeente Aalsmeer. Dit vanuit de ambitie om in 2030 een fossiel onafhankelijke gemeentelijke organisatie te zijn. Dit plan wordt in het eerste kwartaal van 2021 aangeboden voor besluitvorming. (Zie hiervoor ook hoofdstuk 2.5.5.). Voor Maatschappelijk vastgoed dat niet bij de gemeente in eigendom, is een ondersteuningsaanpak in ontwikkeling; het Servicepunt Energieadvies gericht op (maatschappelijke) organisaties en inwoner-collectieven dat afhankelijk van besluitvorming (college) in maart 2021 van start kan gaan.
Circulaire Economie
In 2020 is een Circulaire Scan Greenpark Aalsmeer uitgevoerd om de potentie van Greenpark als Circulaire vestigingslocatie te versterken. Vanwege de Corona crisis is afgeweken van het oorspronkelijke plan van aanpak. Daarbij is gekeken naar wat wel mogelijk was binnen de Corona beperkingen en gekozen voor een fasering. In 2020 hebben gemeente, ontwikkelmaatschappij Greenpark (GDAP) en Parkmanagement vereniging Greenpark vijf actielijnen uitgewerkt: Circulaire gebiedsontwikkeling Green Square; Duurzaamheidsambities aanscherpen en visie schetsen; CE bedrijfsscans; Kennis- en netwerkdeling; Samenwerking tussen bedrijven faciliteren. Zodra de omstandigheden het toelaten volgt in 2021 een werksessie om dit plan uit te breiden met acties van de bedrijven.